4 Mayıs 2013 Cumartesi

Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar


Sazan avcılığında yıllardır yurtdışında kullanılan genel itibariyle ülkemizde pek bilinmeyen sistemlerden bahsedeceğim. Amatör olta balıkçısı olan ve bu işi spor/hobi olarak gören tüm arkadaşlarımın işine yarayacağını düşünüyorum.

Makine/Reel
En başta sazan avcılığı için özel olarak geliştirilen makineleri tanıyalım. Sazan avında asıl hedef hep trofe olduğu için özel kalama sistemleri (baitrunner) kullanan makineler tercih edilmekte. Nedir bu baitrunner.

Baitrunner açıkken makinenin kafası boşta kalır ve balık vurduğunda kalama ayarı sanki sıfırmış gibi misine salar. Biz alarmı duyduğumuz an baitrunnerı kapatır ve daha önceden yaptığımız kalama ayarı sayesinde balığı tasmalarız. Böylece hem süre kazanır hem de bir çok balıkçı arkadaşımızın başına gelen kamış ve makine kaybından korunmuş oluruz. Sazan için kullanılan makinelerin bir diğer özelliği de Uzak mesafe atışlarına imkan veren surf/long cast yapısıdır. 50 kalibreden başlayıp 100 kalibreye kadar olanları mevcuttur. Genel kullanım 50-60 kalibrelik makinelerdir.

Sazan avında kullanılan baitrunner özellikli makinelere örnekler


Shimano BIG BAITRUNNER LC Long Cast




ALBA STAR SCORE
Kamış/Rod
Alternatifleri bol olan ve ihtiyaca göre seçilmesi önemli olan kamışların sazan avcılığında da kullanıma göre seçenekleri var. Atacağınız yemin ağırlığı, avlağın nitelikleri ve avın özelliklerine göre alternatiflerimiz var. Göl ve derin sularda avlanacağımızı ve boili kullanacağımızı varsayarsak 3,30 ile 4,20 arasında 100-150 gr civarı atarlı tercihen parçalı bir kamış kullanmamız gerekiyor.





Kamış Sehpası/Rod Pods
Değişik metal seçenekleri ve boyutları olan, sazan avcılığının önemli bir aracıdır. Alarm takılabilmesi ve donanımlarınızın çeşitli zararlardan koruması en önemli avantajı.


Sehpa Alarmı/Bite Alarms
Sazan avcılığında olmazsa olmaz bir gereç. Sehpa alarmlarında alarmların türüne göre ses yüksekliği, alarm tonu ayarı ve led renginin her alarmda farklı olması büyük kolaylık sağlamaktadır. Kullandığımız alarmları birbirinden farklı tonlarda ayarlayarak ve farklı renkteki ışığından balığın hangi oltaya vurduğunu görmemizde kolaylık sağlayacaktır. Diğer ürünlerde olduğu gibi sehpa alarmlarında da alternatifleri var. 
Lokal alarmlar olduğu gibi wireless ve merkezi kontrol sistemine sahip olan alarmlarda mevcut. Yani yanımızda taşıdığımız bir alıcıya gelen sinyaller aracılığıyla balığın hangi oltada olduğunu öğrenebiliriz.







Köstekler/Rigs
Sazan balıkçılığında özellikle boili yemler için kullanılan oldukça farklı metod var. (Rig ile ilgili daha detaylı bir konu hazırlıyorum.) Aşağıda genel olarak kullanılan ve başarı sağlanan bazı örnekler veriyorum.

Helicopter Rig


Pop-Up Rig



Stiff Rig



Hair Rig



Konuyla ilgili oldukça fazla ürün var. Boili artık yurdumuzda da oldukça bilinen ama pek kullanılmayan bir yöntem. Rig çeşitleri, boili, ve özellikle kamp yapılarak yapılan sazan avcılığıyla ilgili ürünler hakkında hazırlamakta olduğum yazılarımı da en kısa sürede yayınlayacağım.

Rastgelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder