4 Mayıs 2013 Cumartesi

Rapala avcılığı taktikleri


Boğazici raapalacılığının gecmişi pek yenidir.İlkönceleri tekneciler tarafndan kullanılmaya başlamıştır.O zamanlar Click image for larger version

Name: 17112010113.jpg
Views: 1
Size: 90.5 KB
ID: 29719Yo-zuri yoktu.Rapala marka rapala ve Yamashitanın Maria Princess mevcuttu.Ancak Maria Princess kullanımı daima öne gecmiştir.
Değerli ÜyelerClick image for larger version

Name: 22112010153.jpg
Views: 1
Size: 68.8 KB
ID: 29779
Bu konuda bazı üyelerce konular acılmıştı.Keza tarafımdanda konu ele alınmış ancak eksik kalan tarafları olmuştu.
Bu kere Boğazicinde gerek surf kamış ve ağırlık kullanılarak ve gerekse spin
kamışla ağırlıksız kullanılabilecek rapalaları ortaya koymaya calışacağım.
Boğazda ilk rapala ile kıyı avcılığım rahmetli Kızıltopraktaki Hek-Bam balıkcılığın sahibi Cevat Amcanın önerisi ile başlamıştır.İlk rapalalarımı Kandilli Yalıların Önündeki akıntı burnunda sulara verdim.Kısa sürede işin üstesinden gelsemde o balık bolluğunda skorda geride kalmamak icin yoğun balıkta capari avcılığını tercih etmişimdir.
Rapala avcılığının yaygın kullanımı ilkönceleri Arnavutköy Akıntı burnundaki Kücük Fenerin önündeki eski çekek yerinde,ilk akım lüferinin öncüleri ile Mayıstaki aynı balığın Karadenize cıkması esnasında ortaya cıkmaya başlamıştır.Ancak oradaki dar yeri ve özellikle cekek yerine sahiplenen aksi avcılar aralarına kimseyi sokmadıklarından kısır kalabilmiştir.
Sonraları balığın aynı şekil ve zamanda Kandilli akıntı burnundada av verdiği ortaya cıkınca olay dahada gelişmiştir.
Evvelinde rapalalar aynı kaşık kullanımı gibi,sıyırtrma kurşununun önüne,iki kulaca varan uzunluktaki kola bağlanarak kullanılmıştır.Sonraları uygun ağırlıkta sıyırtma bulunamadığından,bugünlerde yaygın olarak kullanılan ayaklı kurşun modeli yaygınlaşmıştır.
Bazı seneler özellikle cinekop ve sarıkanat bolluğunda,balık hemen kıyıdan erişilebilecek yakınlıklarda ve özellikle el,ayak cekildiğinde gece saatlerinde gözle izlenebilecek şekilde kıyılamaktadır.İşte usta avcılar bu durumu ağırlık kullanmadan spin kamışla almak becerisini ortaya koymuşlar ve rapalacılığın bu şeklide,hemde daha yaygın olarak kullanımı gercekleşmiştir.
Takriben surf kamış kavramı ve kullanımı geliştikce buna paralel olarak rapalacılıkta artma eğilimi göstermiştir.
Eskiden bilinen en önemli sahte olan Maria Princesslerin yanısıra,özellikle Yo-zuri markasıda yeni ve etkin ürünler ortaya koymuş,avcıların alternatif sahteleri kullanma olanağıda artmıştır.
Bilahere muhtelif markalar adı altında bircok ürün piyasada bollaşmış,nispeten ucuz olan bu modeller hem bu sayede ve hemde bazı modellerinin etkin olmaları sayesinde daha tercih ve daha yaygın kullanılır hale gelmişlerdir.
Balığın bolluğunda tam usta olmayanlar,yanlış avlananlar dahi balık alabilmektedir.Ancak balık seyreldikce,kıyıdan uzaklaşıp,dipledikce balık yakalayabilmek sadece ustaların işi haline gelebilmektedir.
İlişikte İstanbul Boğaz rapalacığında etkin sahtelerin resimlerini ve bazılarının kod numara ve markalarını vermeye calışacağım.
Sorulacak sorular oranında ise önemli rapala avcılığı kerterizlerini,taktiklerini,kullanılması gereken kamış ve makara kombinasyonlarını anlatacağım.
Sevgiyle kalınız

Pin's Minnow'lar




Yo_zuri serisinden olan bu sahteler esas itibariyle birer gümüş balığı imitasyonlarıdır.Bilindiği gibi gümüş balıklarıda lüfer familyasının kracadan başka en cok bulabildiği yem balığı olduğu gibi,sahteleride kimiş zaman üstünlük sağlar.Muhtelif serileri olsada tavsiye edeceğim kodlar şunlardır;M176, M177
Keza son günlerde büyük başarılara imza atan TMPC.Pahalı sahtelerdir,Ancak karşılığını verecek etkinliktedirler.

Yamashitanın Maria Princess serisi ve benzerleri




Özellikle tekne avcılarının gözdesi olan Maria Pricess'ler halende etkinliklerini sürdürmektedirler.Artık hemen her satıcıda bulunabilmektedirler.Bunların yanısıra Pelican'ın bazı benzer serileride hem uygun fiyatları ve hemde etkinlikleri ile önemli sayılmalıdırlar
Bazı kodları veriyorum Pelican_07101021, 7108021

Strike Pro;




Son zamanların gözde sahteleri olan bu kandırıcılar uygun fiyatları,güzel işcilikleri ve etkinlikleriyle en yaygın kullanılan sahtelerin arasında sağlam bir yer edinmektedirler.
Bazı kodlar;SP-119F,JL-012F,JL-132F,JL-034 F,sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder