4 Mayıs 2013 Cumartesi

EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER



şkina başka bir söylenişle taş balığı.Taş balığı denmesi,kafasında iki gözünün arkasında böbrek taşı tedavisinde kullanılan,iki adet mercimek büyüklüğünde,taş bulunmasıdır.Boyu ortalama 30-35 cm,ortalama ağırlığı 500-600 gramdan 3-4 kilograma kadar çıkabilir.
Eşkina taşlık,kırmalık,kayalık oyuklu alanlarda yaşarlar.Gündüzleri buralarda vakit geçirip,geçe avlanırlar

                                         eşkinanın en iyi yemi canlı tekedir.

Tekenin canlı olması avın iyi geçmesi için mutlak önem arzetmektedir.Canlı tekeyi,kuyruğu ile sırt omurgası arasındaki bir bölgeden aşağıdan yukarıya doğru,bir kez takıp bırakıyoruz.Böylelikle tekemiz ölmüyor suda hareketli bir şekilde gezebiliyor.
Yukarıdaki fotoğraflarda görülen kaya kurdu ve boru kurdu,Eşkinanın sevdiği diğer yemlerdir.

BEDEN ÜZERİ KÖSTEKLİ DİP TAKIMI



beden iki veye ikibuçuk metr kesilir.heriki ucuna biri fırdöndü diğeri kursun iki tane kasa yapılır.
köstek boyları uzun tutulmalı,köstekler 25-30cm köstekler birbirine deymeyecek şekilde bağlanmalıdır.
kurşun olarak 10-20gr kurşun kullanıla bilir.
eşkina canlı hareketli yeme daha istekli olup,bazen kısa aralıklarla yavaş yavaş sarım yapılıp,balığın ilgisini arttırmalı.


EŞKİNA ŞAMANDIRALI TAKIM





Şamandıra ve misinamızı,avlanacağımız meranın derinliğine göre,hazırlamamız gerekiyor.Teçrübe ve deneme ile dogru mesafe bulunabilir.Uygun boyda kestiğimiz bedenimizin altına,iğnemizi bağlıyoruz.İğnenin 40cm üstüne kıstırma kurşun (5gr) iğnemiz hemen aşağıya insin diye,şamandıralı takım kayalık alanlarda,az takılması sebebiyle daha avantajlıdır.

                                             


EŞKİNA VURUŞU

Eşkina vuruşu genelde kamışın ucunun bir anda yavaşca veye sertce denize doğru,geniş açıyla eğilmesiyle olur.
Eşkina vurduğu zaman,sertce tasmalamadan hafifce yukarı kaldırıyoruz.Balığın iğnede olup olmadığını kontrol Ediyoruz, balık iğnede değil ise,ikinci vuruşu bekliyoruz.bir süredaha vurmaz ise yemleri kontrol edip,tekrar Denememizi yapıyoruz.
Eyer eşkina vurur ise tekrar çıktığı kayaya geri gideceğinden,buna fırsat vermememiz gerekiyor.eşkina avında kepçe çok önemlidir,misina kalınlığı olrak 0,35 tercih edilebilir.
bu kullandığımız misinanın kalitesi ve çekeriylede ilgili olup,ince misina daha iyi iş yapmasına karşılık,büyük kiloluk eşkinalarında misinamızı koparması muhtemeldir.
iğne seçimi olarak,kısa saplı bronz 1-2-3 no mustad ğineler iyi iş yapmaktadır
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder