3 Mayıs 2013 Cuma

Çinekop avı ve takımı



Denizlerimizin en popüler balıklarından biri, sonbahar sofralarının vazgeçilmezi ve avcıların balık tutuma coşkusunu daha derinden hissettikleri balıktır çinekop. Yaz aylarında istavrit ve mezgite talim eden balıkçılar ağustosun gelmesiyle yavaş yavaş çinekop hazırlıklarına başlarlar. Ardından da çinekopun ağabeyi lüfer avlarımızı taçlandırır. Heyecanın en büyüğünü ise ailenin babası kofanada yaşarız. Balıkçılar için, avlanmasındaki heyecan kadar damak tadına hitap etmesiyle de caziptir bu ailenin fertleri.

Bugünlerde balıkçılarımızdan aldığımız duyumlara göre özellikle Marmara bölgesinde oltalara çinekop takılmaya başlamış durumda. Forumlarda İstanbul Kuruçeşme’den istavrit renkli maket balıklarla balıkçıların iyi çinekop çekmeye başlatdıklarını okuyoruz. Beklenenden erken olmasına rağmen bu duyum üzerine, ülkemizde oldukça yaygın olarak yapılan çinekop avı ile ilgili bazı bilgiler ve avlama teknikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Çinekop’u tanıyalım:
Birkaç kaynaktan derlediğimiz bilgilere göre, çinekop, Latince adıyla ‘pomatomus saltatrix’ balığının ıÜüfüze şeklindeki vücudu, küçük pullarla kaplanmıştır. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir. Keskin ve sivri dişleri vardır. Eğimli ağzın son noktası, gözün arka kenarı hizasındadır. 1.sırt yüzgecinde 7 adet diken bulunur. Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüşidir. 1 metre civarına kadar büyüklüklere çıkabilir. Büyüklüklerine göre isimlendirilirler. 20 adedi 1 kilo civarında gelen veya 10 cm'den küçüklere Defne yaprağı, 16-19 adedi 1 kilo kadar gelen, 10-15 cm olanlara Çinekop, 9-12 adedi 1 kilo gelen, 15-20 cm arasındakilere Sarıkanat, 20-30 cm arasındakilere Lüfer, tanesi yarım kilodan fazla gelen daha büyüklere de kofana denir.

Çinekop avı:
Öncelikle şunu belirtelim ki çinekop avının doyumsuz zamanı sabah 05-07 ile akşam 17-20 saatleri arasıdır. Avlanma yöntemlerinden biri, ayını zamanda en yaygın ve eski olanı çinekop için yapılmış özel çinekop takımıdır. Son zamanlarda ize özellikle İstanbul Boğazı’nda kaşık, maket balık gibi suni yemler de kullanılmaktadır.

Çinekop takımı:


Hırsız iğneli olarak hazırlanan çinekop takımı kabaca 2 bölümden oluşur. Yemli olarak kullanılır. İlk bölümde, 30-40 cm uzunluğunda ve 0,40-0,50 mm kalınlığında bir bedenin bir ucunda fırdöndü diğer ucunda da 100 gramlık bir kurşun bulunur. Bu bölüm uzun atım sağlar ve takım üzerindeki akıntı etkisini azaltmaya yarar. Asıl bölüm ise bir ucu fırdöndü, diğer ucu mantar şamandıradan oluşur. Bu bölümde iki adet hırsızlı iğne bulunur. Bilindiği üzere çinekop avında çapraz uçlu iğnelerin seçilmesi gereklidir. İğnelerin yaklaşık büyüklüğü 1/0 olmalıdır. Mantarın üzerinin folyo kaplı olması gereklidir. Mantara yakın olan iğne uzaktaki iğneden daha küşük olur. Lüfer ailesi dişli olduğu için çelik bedenle hazırlanmalıdır. Bu şekilde kıyıdan avlanmak için son derece uygun bir takıma sahip olmuş oluruz. Yemlerimizi seçerken göz önünde bulundurmamız gereken husus canlı yemin çinekop tutma şansını oldukça arttırdığıdır. İstavrit, mezgit ve zarganadan yapacağımız yemler oldukça iyi sonuçlar verecektir. Bu yemlerin taze filetosunu hazırlayıp oltalara takarken, filetonun ezilmeden ve balığın bir yüzünün tek parçası şeklinde hazırlanmasında yarar vardır. Bir gün önceden tutulmuş balıklar da fileto olarak kullanılabilir, ancak asla derin dondurucuya koyulmamalıdır. Sadece dolabın soğutucu bölümünde muhafaza edilebilir.
“Hırsızlı çinekop takımının ucundaki üçlü fırdöndünün bir ucu kamışımızdan gelen misinaya, bir ucu da kurşunlu misinaya bağlanır. Kurşun misinasının boyu iğnelerden uzun olmalıdır.”



SUNİ YEMLERLE LÜFER-ÇİNEKOP AVI

Özellikle son yıllarda kaşık ve maket balıklar da çinekop avlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kaşıklar genel olarak “söğüt kaşık” olarak adlandırılan hafif ve yaprak şeklindeki kaşıklardır. Şekil olarak eni dar elipse benzer, küçük balık şeklini andırırlar. Renkleri doğala yakın olduğu kadar iyi iş yapar. Yani koyu grinin mavi ve yeşil ile karışımları gibi zargana, istavrit ve mezgit renklerine benzer renkler olabilir. Bunun yanında nikelajlı dikkat çekici renkler, kanı andıran kırmızılı renkler de iş gören renklerdir. Kaşıkla avlanmalarda kıyıdan kullanımda ağırlık kullanmadan 25-30 metrelik mesafelere atıp çekerek uygulama yapılır. 0,30 – 0,35mm kalınlıklarında misinaın ucuna fırdöndü veya klipsli fırdöndü bağlanarak buraya kaşık takılır. Çekme çok hızlı yapılmamalı, duraklamalı olarak çekmeli ve balığın dikkati çekilmeye çalışılmalı.

Yaprak şeklindeki düz ve dövme kaşıkların çeşitli renk ve modelleri
Maket balıklarda da şekil daha çok istavrit ve zarganaya benzer. Üzerlerinde de istavrit ve zargananın renkleri ile yine kırmızılı alacalar işe yarar. Sırt kısmı gri karışımlı yeşil/mavi tonlarda ve göbek kısmı turuncu olan maket balıklar şansınızı arttıracaktır. Maket balık ile kıyıdan avlanmalarda ağırlık kullanmadan, 25-30 metrelik bir atış ile at-çek yaparak avlanabiliriz. Kıyıdan avlanmalarda 0,30 mm beden yeterli olacaktır. Takımımızın bir ucuna fırdöndü, diğer ucunda direkt olarak maket balık bağlanarak kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında yapay yemlerle avlanmalar canlı yem ile kıyaslandığında oldukça pratiktir.

İstavrit şeklindeki maket balık şekiller, özel renklerde hazırlanıyor.


Tüm balıkçılara başlayan çinekop-lüfer sezonunda keyifli avlar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder